Wijffels geniet van PSV: "Kijk hoeveel 'vuile' meters hij maakt"

Maarten Wijffels
Maarten Wijffels Foto: © Pro Shots

PSV scoort dit seizoen aan de lopende band en kan een recordaantal punten halen, maar de Eindhovenaren hebben de defensie ook heel goed op orde in de Eredivisie. Het aantal tegendoelpunten staat op zeventien.

"Waarom is dat opvallend?", vraagt Maarten Wijffels zich af in het Algemeen Dagblad. "Om twee redenen. Juist bij PSV was de defensie de afgelopen jaren zo lek als een vergiet. In het laatste jaar onder Roger Schmidt vielen maar liefst 42 tegentreffers, het seizoen erop 40 onder Ruud van Nistelrooij. De tweede reden is het label dat aan Peter Bosz kleeft. 'Kamikazecoach' is de huidige PSV-trainer soms genoemd, vanuit de gedachte dat hij alleen denkt aan aanvallen en een broertje dood heeft aan verdedigen. Maar juist die aanvalstrainer heeft van PSV nu - verhoudingsgewijs - een fort gemaakt."

Bosz heeft niet voor een compleet nieuwe defensie gekozen, want alleen Sergiño Dest speelde vorig seizoen niet bij PSV. Volgens Wijffels ligt de sleutel van de sterke defensie echter ook voorin. "Bij al het beulswerk dat de aanvallers verrichten in het afjagen en het drukzetten op de opbouw van de tegenpartij", meent de journalist. "De aanval als de beste verdediging, onder leiding van spits Luuk de Jong. Maar kijk ook eens hoeveel 'vuile' meters Hirving Lozano maakt per wedstrijd. Er is geen buitenspeler in de eredivisie die zo gedisciplineerd terugverdedigt zónder bal als de Mexicaan."

Wijffels ziet ook dat PSV bij standaardsituaties goed staat. "Nul tegengoals uit hoekschoppen, vrije trappen of een ingooi. Als enige ploeg in de eredivisie. Op ruime afstand van de rest", geeft hij aan.

Lees meer:
0 reacties