Waterreus: "Ik zou hem twee procentjes van Noa Lang toewensen"

Ronald Waterreus
Ronald Waterreus Foto: © Pro Shots

Het Nederlands elftal speelt deze week de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Ierland en Gibraltar. Met Justin Bijlow, Bart Verbruggen en Mark Flekken heeft bondscoach Ronald Koeman drie keepers geselecteerd. Ronald Waterreus hoopt stiekem dat Flekken de kans krijgt, maar vindt de Limburger bescheiden.

"Hoe sensationeel zijn ontwikkeling de laatste jaren ook is, wat voor een prachtige stap hij afgelopen zomer ook maakte van de Bundesliga naar de Premier League; in zijn doen en laten is hij altijd dat jochie uit Bocholtz gebleven", schrijft Waterreus in zijn column in De Limburger. "In aanloop naar de interlands die Oranje komende dagen speelt tegen Ierland en Gibraltar, schieten de media-optredens van Flekken geregeld door mijn hoofd."

"Omdat ik ze te prijzen vind, mensen die niet met zichzelf te koop lopen", vervolgt Waterreus. "Anderzijds zou ik Mark soms twee procentjes van de bravoure van iemand als Noa Lang toewensen. Want, zeg nou zelf: welke Nederlandse keeper presteert wekelijks al zo lang op topniveau als hij? Op basis daarvan zou je zeggen dat hij op dit moment de onomstreden eerste man onder de Oranje-lat is."

De oud-international verwacht niet dat Flekken de kans krijgt. "Wie zijn oor te luister legt in Zeist, proeft namelijk dat Ronald Koeman voor de komende twee wedstrijden gaat kiezen voor óf Justin Bijlow, de weer herstelde Feyenoord-keeper, of Bart Verbruggen, die even jonge als getalenteerde doelman van Brighton & Hove Albion. Die keuze onderstreept feilloos dat we in Nederland geen keepersprobleem hebben, zoals sommigen willen doen voorkomen. Nick Olij meegerekend beschikken we over vier keepers die ik moeiteloos zou durven opstellen in het Nederlands elftal, elk met hun eigen voors en tegens."

Waterreus vindt dat Koeman nu een definitieve keuze moet maken. "Al dat (af en toe noodgedwongen) geschuif met de keepers, ontstaan onder de vorige bondscoach, heeft immers alleen maar onrust teweeggebracht onder de Oranje-doelmannen. Het is geen toeval dat Flekken in de zes interlands die hij speelde nooit een onuitwisbare indruk achterliet, zoals het ook geen toeval is dat Bijlow in Oranje zelden zijn Feyenoord-niveau haalt. Meer dan welke voetballers-soort dan ook snakken keepers naar duidelijkheid. Dán zijn ze op hun best, dán maken ze het verschil", meent hij.

Waterreus heeft zelf een duidelijke voorkeur. "Daarover bestaat voor mij geen twijfel: Verbruggen. Verbruggen heeft domweg alles om uit te groeien tot een absolute wereldtopper: hij is atletisch, zit fysiek uitstekend in elkaar, heeft het op orde in zijn hoofd én etaleert ook buiten het veld het vertrouwen en de zelfverzekerdheid die past bij de status van Oranje-doelman. En met name in dat laatste heeft hij – helaas zeg ik daar chauvinistisch bij – net een puntje voorsprong op Bijlow en Flekken."

Lees meer:
0 reacties