Sjoerd Mossou: "Past bij imago van PSV, overduidelijk niet-Randstad"

Sjoerd Mossou
Sjoerd Mossou Foto: © Pro Shots

PSV hoopt zich zondagmiddag officieel tot landskampioen van Nederland te kronen. Bij een gelijkspel over overwinning in het Philips Stadion krijgt Luuk de Jong diezelfde middag de schaal overhandigt en volgt op maandag de rondrit op de platte kar.

"Het gekke is alleen: de platte kar van PSV is zelden een platte kar geweest", schrijft Sjoerd Mossou in zijn column in het Algemeen Dagblad. "Vroeger was het dus een brandweerauto, deze eeuw was het altijd een volledig vertimmerde vrachtwagen van de firma Kusters Logistics uit Eindhoven, compleet met geluidsinstallatie, luxe ombouw en een Dixi-toilet aan boord. (Ook maandag is er heel weinig ‘plat’ aan de kar, hooguit wellicht de muziekkeuze van de meereizende dj.)

"Toch doet dat er vrij weinig toe", vervolgt hij. "De platte kar wordt onder PSV’ers een platte kar genoemd, omdat het fenomeen rechtstreeks voortkomt uit een typisch provinciale en Oost-Brabantse traditie. De platte kar heeft anno 2024 nog altijd een grote overdrachtelijke waarde. Het fenomeen is in Eindhoven een regelrechte geuzenterm geworden, een symbool voor de diverse successen die PSV in de afgelopen halve eeuw vierde."

"De platte kar is zo overduidelijk niet-Randstedelijk, omdat het zo naadloos aansluit bij de sfeer van boerenfeesten, carnaval en houdoe-en-bedankt. Exact daarom past het zo voortreffelijk bij het imago van PSV, de grootste en succesvolste provincieclub van allemaal. Wederom met afstand de beste van Nederland", aldus Mossou.

Lees meer:
0 reacties