Dick Schreuder: "Het is ook geen toeval dat PSV hem wilde hebben"

Richard Witschge, Dick Schreuder en Alfred Schreuder
Richard Witschge, Dick Schreuder en Alfred Schreuder Foto: © Pro Shots

Dick Schreuder is niet verrast dat Thomas Beelen het goed doet bij Feyenoord. De oud-trainer van PEC Zwolle én broer van voormalig FC Twente-trainer Alfred Schreuder liet de 22-jarige verdediger in 2022 debuteren in het eerste elftal van PEC Zwolle, maar het was niet eenvoudig om Beelen te belonen. De verdediger had namelijk geen contract.

"Hij was al aan het kijken naar een amateurclub", weet Schreuder in Voetbal International. "VVOG, HHC Hardenberg, dat soort teams. Die jongen wilde graag blijven, maar moest wel iedere dag naar Zwolle komen. Had-ie dan bij ons moeten spelen en 's avonds bezorger worden bij Uber Eats of Thuisbezorgd.nl om nog wat te kunnen verdienen? Ik heb bij directeur Marcel Boudesteyn aangedrongen op een contract. Niet iedereen was ervan overtuigd, hij moest het eerst maar eens laten zien, je kent het wel. Doe het nou, zeiden wij als staf, deze jongen gaat zich dubbel en dwars terugverdienen."

Beelen maakt indruk op Schreuder. "Om eerlijk te zijn, had ik dit nog niet vaak gezien. Eigenlijk is Thomas niet normaal. Als ik tegen 'm zei: Speel die spits uit om een overtalsituatie te creëren, dan speelde hij die spits uit. Hij is snel, sterk aan de bal, staat verdedigend zijn mannetje. Ik vind 'm zó goed, dat toen mijn broer Alfred trainer werd van Ajax, ik al heb gezegd dat-ie Thomas in de gaten moest houden."

Schreuder kreeg ook een belletje van Hoffenheim, waar hij eerder als assistent werkte. "Ik weet zeker dat Thomas daar in no-time basisspeler was geworden. Ik zou 'm nemen, heb ik tegen ze gezegd, op het moment dat duidelijk werd dat Zwolle hem ging verkopen. Het is toch ook geen toeval dat Feyenoord, PSV, AZ en FC Twente hem allemaal wilden hebben. Alleen Ajax niet, maar ik denk dat die andere zorgen hadden in die tijd. Of ze dachten: Zo'n speler leiden we zelf wel op. Die gedachte snap ik ook, als je vanaf de buitenkant naar hem kijkt. Maar als je met Thomas werkt, zie je dat hij heel speciaal is."

De oud-trainer van Beelen denkt dat zijn voormalig pupil snel een vaste basisplek krijgt bij Feyenoord. "Ik vind nog dat het lang duurt", reageert hij. "Maar Feyenoord is de top, je ligt onder een vergrootglas, dus ik snap heus wel dat hij zijn tijd krijgt van Slot. Iemand zoals Trauner speel je niet in één keer uit het elftal, zoiets gaat heel geleidelijk. Maar je voelt aan alles dat het er wel zit aan te komen. Als ik Thomas nu zie spelen bij Feyenoord, heeft hij nog een beetje de handrem erop. Ik denk dat de supporters van Feyenoord straks niet weten wat ze zien als hij à la Frank Rijkaard in dribbelt. Die klasse heeft hij."

Lees meer:
0 reacties