Romario terug op het veld? "Er is niemand die het tegen hem zegt"

Romário de Souza Faria in het Philips Stadion
Romário de Souza Faria in het Philips Stadion Foto: © Orange Pictures

Romario wil graag terugkeren in het profvoetbal. Gedragsbioloog Patrick van Veen probeert de opvallende keuze van de oud-PSV te duiden.

De inmiddels 58-jarige Braziliaan wil bij América de Rio de Janeiro samen met zijn zoon Romarinho (30) weer op het veld staan. "Een factor die waarschijnlijk een rol speelt, is dat sporters van zijn kaliber het heel lastig vinden om zonder de roem en de aandacht te leven waar ze gewend aan zijn geraakt”, vertelt Van Veen in het Algemeen Dagblad. "Zijn leven heeft zo lang bestaan uit heel veel aandacht, heel veel aanzien en spelen in een stadion met publiek."

Van Veen vreest dat Romario geen realistisch zelfbeeld heeft om te beseffen dat dit een onmogelijke opdracht wordt. "Wat je heel vaak ziet, is dat dit soort beroemdheden zich omringen met mensen die niet objectief feedback geven”, aldus de gedragsbioloog. "Er is niemand die tegen hem zegt: je bent wel fit, maar je kunt onmogelijk nog op het niveau van een 30-jarige spelen. Dat realiteitsbeeld van jezelf verlies je, omdat je jarenlang letterlijk over het paard getild bent."

Lees meer:
0 reacties