Rik Elfrink
PSV watcher voor het Eindhovens Dagblad en AD Sportwereld
Rik Elfrink is al meer dan tien jaar PSV-watcher bij het Eindhovens Dagblad. Sinds begin 2011 om precies te zijn. Daarnaast is hij werkzaam voor AD sportwereld. Hij is tegenwoordig één van de meest gerespecteerde voetbaljournalisten van het land.
Rik doet meer dan schrijven over zijn favoriete topclub. Zijn werk én zijn telefoon staan nooit stil. Het volgen en verspreiden van nieuws over PSV is dan ook niet voor iedereen weggelegd. Het is een topsport over topsport.
Met bijna 100.000 volgers op twitter is Rik Elfrink een echt merk. Zo is hij al actief op het platform sinds 2010. Sociale media is dan ook een groot onderdeel van zijn werk. Zowel het volgen van alle nieuwtjes als het delen van zijn visie. Dat is een gewoonte, van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. Verder volgt hij trainingen, interviews en Jong PSV. Hij schrijft voor de krant en voor de website. Daarnaast maakt hij video’s en neemt hij podcasts op. Of deelt hij zijn mening in radioprogramma’s. Want Rik wilt al het nieuws rondom PSV als eerste de wereld in brengen.
Podcast met Aad de Mos
Naast veel schrijven over PSV, maakt Rik Elfrink dus ook podcast uitzendingen. Eén daarvan heet PSVpraat. Daarin bespreekt hij samen met Rob Aarts maandelijks alles wat je wilt weten over de topclub. Iemand die regelmatig te gast is, is oud-trainer en voetbalanalist Aad de Mos. Zo praten ze over actualiteiten en de voor- en nabeschouwingen van het PSV seizoen. Naast dat Rik en Aad dus geregeld een podcast opnemen, hebben ze ook samen een vaste rubriek in het Eindhovens Dagblad.
Verder maakt hij de Peesjevee Podcast. Daarin praat Rik samen met Guus Peters en Mascha Prins over de PSV-wereld.
Betrouwbaarheid primeurs van Rik Elfrink
Voor Rik is voetbal meer dan een spelletje. Hij mist geen wedstrijd en geen enkel bericht van PSV ontgaat hem, ongeacht welk seizoen. Maar in hoeverre zijn de primeurs van Rik Elfrink betrouwbaar? Op basis van zijn jarenlange kennis deelt hij constant nieuws. Zowel objectief als subjectief. Soms gebeurt het dat hij er met zijn conclusies naast zit, aangezien hij graag als eerste relevante berichten naar buiten wilt brengen. En soms heeft hij een mooie primeur te pakken. Hij vindt het in ieder geval belangrijk om betrouwbaar te zijn. En zijn lezers altijd goed te informeren vanuit zijn perspectief. Hij is dan ook zorgvuldig. Zo wordt hij nooit onnodig cynisch en blijft hij ‘normaal’ in alle opzichten. Rik streeft altijd naar betrouwbaarheid op een hoog niveau. Hij zorgt er dan ook voor dat hij zijn zaken en bronnen goed op orde heeft. Daarom kunnen we wel concluderen dat Rik Elfrink zeker betrouwbaar is. Maar houd eventuele uitschieters in het achterhoofd.
Het persoonlijke leven van Elfrink
Vanaf de jaren tachtig vond Rik PSV al een fascinerende club. Meer dan 10 jaar geleden ging hij aan de slag met een leeg notitieblok en lege telefoon. Nu is hij dag en nacht bezig met zijn werk. Wat is nog meer bekend over het leven van Rik Elfrink? Wat is zijn achtergrond en hoe is hij terechtgekomen in dit PSV-leven?
Basis achtergrondinformatie over Rik
Rik Elfrink werd op 28 april in zijn geboorteplaats St. Isidorushoeve, maar daar bleef hij niet lang. Zo ging hij namelijk rechten studeren in Nijmegen. Vervolgens verhuisde hij in de jaren negentig naar de regio Eindhoven. Na de afronding van zijn studie ging hij aan de slag bij de Rabobank. Desondanks dat hij de dynamiek miste in dit bedrijfsleven, heeft hij toch ruim acht jaar voor deze organisatie in een juridische rol gewerkt.
Zijn energie en passie lag in schrijven. Zo kwam hij terecht bij het Eindhovens Dagblad. Hij startte met korte verslagjes schrijven over wielerwedstrijden. Vanuit daar rolde hij door naar de krant. En door zijn achtergrond bij de Rabobank ging hij aan de slag bij de economieredactie, een afdeling waarvan hij later ook chef werd. Totdat de hoofdredactie toekomst zag voor hem om voetbaljournalistiek voor PSV te gaan doen.
Verder is Rik een familieman, aangezien hij wel drie kinderen heeft. Zij weten dat hij soms de auto, wat overigens ook zijn kantoor is, aan de kant moet zetten om een stukje te typen.
Werken vs vrijheid?
Nu vraag je je misschien af, hoeveel vakantiedagen heeft deze druk bezette man in een jaar? Niet meer dan vijf. Rik vindt dat zelf niet erg, aangezien hij zelf ook heeft gekozen voor deze baan. Hij kan dan ook niet goed uitdrukken hoeveel uren hij kwijt is aan zijn constante onderzoek naar PSV. Soms is dat echt bijna 24 uur per dag. Dat maakt dan ook dat Rik niet echt een sociaal leven heeft. Want als hij op het terras zit met een leuke vrouw en er wordt een voetballer van PSV verkocht, dan zit er niks anders op. Hij moet aan de slag. Want dat verhaal moet op de site, zo snel mogelijk.
Sportfanaat
Tot slot houdt Rik wel van het competitieve element van zijn baan. Zo sportte hij zelf ook altijd veel én was hij bereid om diep te gaan. Door een kapot scheenbeen heeft hij niet lang gevoetbald, maar als wielrenner ging hij als een speer. Hij belandde bij verschillende wedstrijden meerdere keren in de top 10. Ook werd hij vijfde bij de halve marathon in Eindhoven.