PSV verliest door persoonlijke fouten en loopt Champions League mis

Walter Benitez moet vissen na de 0-1 van Rangers
Walter Benitez moet vissen na de 0-1 van Rangers Foto: © Pro Shots

PSV is er niet in geslaagd de groepsfase van de Champions League te bereiken. Persoonlijke fouten breken de Eindhovenaren op, die het moeten doen met een plaats in de Europa League.

Eerste helft

De Schotten leken in eerste instantie de bal aan PSV te laten, maar de Eindhovenaren wisten hier niet heel veel mee te doen. Echte kansen werden er in de openingsfase niet gecreëerd, ondanks een balbezit percentage van maar liefst 70%.

Sterker nog, naar verloop van tijd werden de Schotten juist gevaarlijker. Rangers kwam steeds vaker over de middenlijn, wat na 25 minuten de eerste écht grote kans opleverde. John Lundstram schoot van een meter of 16 hard, maar ook naast het doel van PSV-doelman Walter Benítez.

Na het halve uur werd PSV weer iets dringender richting de goal van de Rangers, wat in de 38ste minuut het gevaarlijkste moment tot dan toe opleverde. Luuk de Jong kwam net te kort om dop een voorzet van Jordan Teze. Een minuutje later miste Sangaré met een vrije kopkans de goal van de Schotten, na een corner van Cody Gakpo.

Even later opnieuw een gevaarlijk moment voor PSV, waar Saibari zijn man te snel afwas en zijn schot tot een corner gekeerd zag worden. Vlak voor rust volgde de grootste kansen voor PSV. Luuk de Jong kwam goed voor zijn man, maar schoot recht op de keeper af. Cody Gakpo brak door, maar zijn vrije schietkans ging over de Schotse goal: 0-0 bij rust.

Tweede helft

Luuk de Jong moest in de rust vervangen worden door Ruud van Nistelrooij. De tweede helft begon met hetzelfde beeld als het grootste gedeelte van de eerste helft. PSV kwam er niet echt uit en begon zelf ook slordig te worden in de eigen passing. Zo'n tien minuten na rust leverde Rangers het eerste waarschuwingsschot aan de Eindhovenaren, maar de inzet van Tom Lawrence eindigde op de kruising.

Even later werd het gepruts aan Eindhovense zijde wel afgestraft. Doelman Walter Benítez speelde André Ramalho met een moeilijke bal in de dekking aan. De Braziliaanse verdediger verwerkte de bal niet goed, waardoor Rangers met twee aanvallers op Benítez afkonden. Tillman tikte breed en Colak tikte binnen: 0-1.

In de 72ste minuut werd PSV weer voor het eerst gevaarlijk. Xavi Simons zette goed door nadat de scheidsrechter de voordeelregel toepaste na een overtreding op Phillipp Mwene. De voorzet van Simons werd echter door Max naast gevolleerd. Een minuut later kreeg Gakpo een enorme kans, één op één op de keeper, maar schoot de bal hard op de Schotse doelman.

PSV bleef tegen zichzelf spelen en wist niet meer tot écht uitgespeelde mogelijkheden te komen. Obispo kreeg in de 91ste minuut nog een schotkans, maar schoot hoog over. PSV verliest in eigen huis met 0-1 van Rangers en moet het doen met een plaats in de Europa League.

Opstelling PSV: Benítez; Teze, Ramalho (62. Mwene), Obispo, Max (86. Van Ginkel); Sangaré, Gutiérrez (62. Til), Veerman; Saibari (76. Vinícius), De Jong (46. Simons), Gakpo.