PSV exact 34 jaar na de Europa Cup-winst: "Zo'n belangrijke goal"

Het PSV-elftal voor de finale in 1988
Het PSV-elftal voor de finale in 1988 Foto: © Pro Shots

25 mei 2022 is de dag van de Conference League-finale van Feyenoord tegen AS Roma. Voor de PSV-supporters heeft deze datum echter een heel andere betekenis. Op deze dag, 34 jaar geleden in 1988, won PSV de finale om de Europa Cup 1 van Benfica na strafschoppen.

PSV ging voorbij aan Galatasaray, Rapid Wien, Girondins Bordeaux, Real Madrid en Benfica, zo haalt Voetbal International de mooie herinnering op. Opvallend detail is toch wel dat PSV de laatste vijf wedstrijden van de Europese campagne geen enkele wedstrijd binnen de 90 minuten wist te winnen. Sterker nog, het wist maar twee doelpunten te maken.

PSV bleef maar overleven op basis van uitdoelpunten en grossierde in gelijke spelen. Ook de finale tegen Benfica draaide ook uit op een gelijkspel, waarna strafschoppen de beslissing moesten geven. Deze nam PSV iets beter, want Van Breukelen wist één strafschop van de Portugezen te stoppen. PSV schoot alles raak en ging met de Europa Cup richting Eindhoven.

Misschien wel het meest opvallende moment was de goal van Edward Linskens bij Real Madrid. Linskens kreeg de bal strak ingespeeld door Gerald Vanenburg en produceerde een rollertje richting het Madrileense doel. Op de één of andere bijzondere manier tilde de keeper net iets zijn been op, waardoor de bal tergend langzaam het doel inrolde.

"En dat in mijn allereerste Europa Cup-wedstrijd"
Edward Linskens

Een aantal weken later werd Linskens geïnterviewd en kon hij nóg niet over dat moment uit. "Ongelooflijk. Zo’n belangrijke goal. Op dat moment besef je de waarde ervan natuurlijk nog niet. En dat in m’n allereerste Europa Cup-wedstrijd."

Hoe Linskens zichzelf zag in die tijd? "De opvolger van Willy van de Kerkhof? In zekere zin, ik vind mezelf toch een iets andere voetballer dan Willy", zei Linskens daarover in 1988. "Juist omdat ik in het tweede team altijd een centrale rol heb gespeeld lever ik minder snel een bal in."

"Willy was veel meer de jagende man, de man die de bal veroverde en hem meteen weer inleverde", vervolgde de jonge Linskens. "Maar een loopbaan zoals Willy van de Kerkhof die heeft gehad, daar droomt, denk ik, iedere jonge speler van. Wat mij betreft houd ik het net zo lang vol als hij."

Hans van Breukelen en Eric Gerets met de Europa Cup 1
Hans van Breukelen en Eric Gerets met de Europa Cup 1 Foto: © Pro Shots

Linskens had in de finale zomaar een assist op zijn naam kunnen krijgen. De Limburger zette met een knappe pass Gerald Vanenburg alleen voor de keeper, maar 'Vaantje' wilde de kans te mooi afmaken. De buitenspeler had te lang nodig, waardoor doelman Silvino alsnog kon ingrijpen. Het zou overigens, zo goed als, de enige kans in de saaie finale zijn.

Dat de finale niet om aan te gluren was, zeurt geen PSV'er meer over. Edward Linskens al helemaal niet. Hans van Breukelen keerde de strafschop van Veloso en maakte van Linskens prompt een Europa Cup-winnaar. De Limburger was nog niet gek lang geleden speler van PSV 2 en eindigde dat seizoen als Europa Cup 1-winnaar.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za 6 aug. 2022, 20:00
Eredivisie
PSV -
-
FC Emmen -
za 13 aug. 2022, 18:45
Eredivisie
Go Ahead Eagles -
-
PSV -
za 20 aug. 2022, 20:00
Eredivisie
PSV -
-
FC Volendam -
zo 28 aug. 2022, 14:30
Eredivisie
Excelsior -
-
PSV -
za 3 sep. 2022, 18:45
Eredivisie
FC Twente -
-
PSV -
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
11 Go Ahead Eagles 0 0 0
12 NEC 0 0 0
13 PSV 0 0 0
14 RKC Waalwijk 0 0 0
15 SC Cambuur 0 0 0
Bekijk de hele stand