Piet de Visser en het grote talent dat nooit doorbrak bij PSV

Piet de Visser met zijn Ghanees jeugdelftal in 2017
Piet de Visser met zijn Ghanees jeugdelftal in 2017 Foto: © Orange Pictures

PSV heeft momenteel vier talenten uit Ghana op stage bij Jong PSV. Dat de Ghanese voetballers bij PSV terechtkomen is, gezien de banden met Piet de Visser, bepaald niet onlogisch. De voormalig meesterscout van de Eindhovenaren heeft in Accra (de hoofdstad van Ghana, red.) namelijk een voetbalacademie, waar hij zich met ziel en zaligheid voor inzet. De vier Ghanese voetballers worden bij PSV begeleidt door Godwin Attram, voetbalzoon van De Visser en oud-speler van PSV.

Piet de Visser
PSV heeft vier Ghanese talenten op stage via oud-scout Piet de Visser Lees ook

De Visser ontdekte Godwin Attram in de jaren '90 als tiener in Ghana en de meesterscout zag direct een grote toekomst voor de nog jonge voetballer. Deze toekomst moest natuurlijk beginnen bij PSV. De Visser kreeg de tip dat er bij de Ghanese club Great Olympics een groot talent rondliep en ging kijken bij een wedstrijd van Attram. De Visser was al snel overtuigd.

Hij contacteerde toenmalig PSV-voorzitter Harry van Raaij en bracht hem op de hoogte van zijn bevindingen. Van Raaij was destijds bang dat de jeugdploeg van PSV, die op dat moment op degraderen stond, de aantrekkingskracht van PSV zou verminderen om topspelers binnen te halen voor de hoofdmacht. De Visser leverde de oplossing op een presenteerblaadje aan Van Raaij: Attram halen!

Attram vertrok inderdaad bij zijn Ghanese club en begon in de jeugd bij PSV. Hij scoorde aan de lopende band in zijn eerste wedstrijden in de jeugd van de Eindhovenaren, wat het enthousiasme binnen de club natuurlijk deed oplaaien. De vergelijking met Romário en Ronaldo werd zelfs al gemaakt.

Godwin Attram
Godwin Attram Foto: © Orange Pictures

Attram kreeg een profcontract bij PSV, maar dat was tevens het begin van het einde voor de Ghanees in Nederland. Er kwamen problemen met de autoriteiten en de douane. Het was een tijd waarin werd gediscussieerd over Afrikaanse spelers die ouder zouden zijn dan hun paspoort aangaf en Attram moest een geboortebewijs overleggen, anders mocht hij het land niet meer in. Een geboortebewijs wat Attram niet had.

De Visser steunde Attram en de Ghanees vond later nog clubs in Denemarken, Saoedi-Arabië, Tunesië, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Qatar, waarna hij terugkeerde naar Great Olympics in Ghana. De gedroomde carrière kwam er niet, maar de warme band met De Visser bleef bestaan.

Sterker nog, Attram beschouwt De Visser als zijn voetbalvader, terwijl de voormalig PSV-scout Attram weer als zijn voetbalzoon ziet. Het gaat zelfs zover dat de voormalig Ghanees international zijn eerste kind zelfs vernoemde naar De Visser: Godson De Visser Attram.

Piet de Visser met zijn Ghanese jeugdploeg
Piet de Visser met zijn Ghanese jeugdploeg Foto: © Orange Pictures

Samen zetten beiden zich in voor het goede doel, namelijk de voetbalacademie van De Visser in Accra. De academie is compleet met hotel, school en medisch centrum. Tijdens de coronapandemie mocht De Visser zijn academie niet bezoeken en daar was de momenteel 88-jarige scout flink van ontdaan. De Visser vertelde zelfs dat hij heeft zitten huilen van verdriet dat hij 'zijn jongens' in Ghana niet kon bezoeken.

De academie in Accra zou men kunne beschouwen als de nalatenschap van De Visser. Attram hoopt dat de meesterscout de voltooiing van zijn project nog kan meemaken. Misschien wel met een doorbraak van één (of meer) van de vier talenten bij PSV als prachtig hoogtepunt.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
10/08
PSV
21:00
RKC Waalwijk
zo
18/08
Heracles Almelo
12:15
PSV
za
24/08
Almere City
20:00
PSV
zo
1/09
PSV
16:45
Go Ahead Eagles
za
14/09
PSV
21:00
NEC
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
11 NAC Breda 0 0 0
12 NEC 0 0 0
13 PEC Zwolle 0 0 0
14 PSV 0 0 0
15 RKC Waalwijk 0 0 0
16 SC Heerenveen 0 0 0
17 Sparta Rotterdam 0 0 0
Bekijk de hele stand