Patrick Lodewijks over voormalig PSV-speler: "Hij was een beul"

Patrick Lodewijks
Patrick Lodewijks Foto: © Pro Shots

Patrick Lodewijks begon zijn loopbaan bij PSV en maakte in Eindhoven de gouden tijden van de club mee. De doelman leerde bij PSV de harde wetten van het topvoetbal, mede door de aanwezigheid van Søren Lerby.

"In 1987 kwam ik bij de A-selectie en dat seizoen wonnen we de landstitel, de KNVB-beker en de Europa Cup", vertelt Lodewijks aan Voetbal International. "Niet dankzij mij, maar die ervaring vormt je wel. Wat Søren Lerby deed, zou tegenwoordig niet meer kunnen. Hij was een beul. Zijn mentaliteit heeft ervoor gezorgd dat PSV zo goed werd."

"In de catacomben had Lerby een houding van: kin omhoog, borst vooruit. Wat er gebeurt: nooit laten merken dat je je slecht voelt, want dan vreten ze je op", gaat de oud-doelman verder. "Lerby is anderhalf jaar lang heel kritisch op mij geweest. Op een training stopte ik een keer echt een goede bal en toen zei hij: 'Waarom pak je nou nooit eens wat klem?' Dat was voor mij echt de druppel."

"Ik zei: 'Hou eens een keer je bek, man!' Waarop Guus Hiddink reageerde: 'Als je dat nog één keer zegt, stuur ik je weg'. Zo werd je opgevoed", vervolgt Lodewijks. "We hadden er nog wel een paar. Ronald Koeman, Wim Kieft, Erik Gerets – dat was vaak heel cynisch. Door die achtergrond was ik hard. Voor mezelf en voor anderen. Als iets niet lukte, zorgde ik wel dat het toch lukte. "

"Wij sloegen elkaar soms letterlijk op de bek."
Patrick Lodewijks

"Wij sloegen elkaar soms letterlijk op de bek", herinnert Lodewijks zich. "Dat is met al die social media van nu ondenkbaar. Ik praat dat gedrag niet goed, maar je moest wel zien te overleven. Ik maakte van elke training een wedstrijd om het beste uit mezelf te halen. Ik heb er in mijn leven heel veel zien komen van wie ik dacht: Jij kunt best aardig keepen. Maar die mentale strijd om je te handhaven, konden ze vaak niet aan."

"Als je op een training helemaal kapot zit of meer dan kapot is het de kunst om niks te laten merken en te zeggen: Kom maar op, doe nog maar een serie ballen. Ik maak je af. Dat", aldus Lodewijks.

Lees meer:
0 reacties