VIDEO | Oranje met Van Veenendaal en Nouwen gelijk tegen Brazilië

De Oranjevrouwen hebben in de tweede wedstrijd van de Olympische Spelen de punten gedeeld met Brazilië. Het duel tussen de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman en de Braziliaanse 'Kanaries' eindigde in 3-3.

PSV Vrouwen-speelsters Sari van Veenendaal en Aniek Nouwen hadden een basisplaats. Zij zagen dat Vivianne Miedema al snel de score opende. Al na drie minuten draaide de spits weg bij haar directe tegenstander, waarna ze de bal in de hoek plaatste. Brazilië leek al snel een kans te krijgen om op gelijke hoogte te komen, nadat er een penalty werd gegeven. Door ingrijpen van de VAR ging dat uiteindelijk niet door.

De 1-1 van Brazilië viel in de zeventiende minuut alsnog. Na zwak verdedigen van Stefanie van der Gragt en Nouwen schoot Debinha in twee instanties raak. In de 59e minuut viel de 2-1 voor de Oranjevrouwen. Daniëlle van de Donk gaf de bal voor op Miedema, die binnen werkte. Daarmee staat haar teller dit toernooi alweer op zes doelpunten.

Lang kon de ploeg van bondscoach Wiegman echter niet genieten van de voorsprong. Stefanie van der Gragt maakte een overtreding op Ludmila en hoewel dat buiten het zestienmetergebied leek te gebeuren, legde Jacewicz de bal toch op de stip. Marta stuurde Van Veenendaal vervolgens de verkeerde kant op: 2-2.

Drie minuten later kwam Brazilië zelfs op voorsprong. Nouwen gaf de bal, zonder te kijken, veel te zacht terug op Van Veenendaal, waardoor Ludmila kon onderscheppen. Vervolgens werkte ze makkelijk af. Daarmee leken de drie punten naar de Brazilianen te gaan, maar Dominique Janssen redde een punt voor de OranjeLeeuwinnen. In de 80e minuut schoot de verdedigster op fraaie wijze een vrije trap binnen.

Van Veenendaal en Nouwen maakten allebei de negentig minuten vol. De OranjeLeeuwinnen, die al zo goed als zeker zijn van de volgende ronde, besluiten de poule op 27 juli tegen China. Daarin kan de ploeg van bondscoach Wiegman zich een nederlaag met zes doelpunten verschil permitteren.

Scoreverloop:
OranjeLeeuwinnen 3-3 Brazilië
3' 1-0 Vivianne Miedema
17' 1-1 Debinha
59' 2-1 Vivianne Miedema
65' 2-2 Marta
68' 2-3 Ludmila
80' 3-3 Dominique Janssen

Opstelling OranjeLeeuwinnen: Van Veenendaal, Janssen, Nouwen, Van der Gragt, Wilms, Groenen, Van de Donk, Roord, Martens, Miedema (89' Pelova), Van de Sanden (67' Beerensteyn)

Opstelling Brazilië: Barbara, Bruna Benites, Erika, Rafaelle, Tamires, Duda, Formiga, Andressinha, Marta (74' Geyse), Beatriz, Debinha