''PSV krijgt in de toekomst nog betere analyses van wedstrijden''

0
''PSV krijgt in de toekomst nog betere analyses van wedstrijden''

PSV gaat sportief-inhoudelijk samenwerken met ASML. Het levert de Eindhovense club tal van data op scherper wedstrijden te kunnen analyseren. Ruud van Elk, hoofd analyse van PSV, vertelt dat ASML niet alleen maar gaat helpen met het opslaan van data.

"We krijgen in de toekomst nog betere analyses van wedstrijden", zegt Van Elk tegen het Eindhovens Dagblad. "Met hulp van ASML hebben we verfijndere overzichten van individuele en collectieve prestaties, die voor scouts en trainers inzichtelijk zijn. Tijdens de wedstrijd nog niet, maar ook dat zal op de lange termijn gaan gebeuren verwacht ik."

ASML ontwikkelde voor PSV een techniek waarmee op 1.600 vakjes van het veld 25 keer per seconde een opname te maken is. "Daarmee is goed te zien op welke plekken je tijdens de wedstrijd de baas bent geweest en waar de tegenstander dominant was", zegt Van Elk. "Gemaakte keuzes in de passing zijn goed te volgen en er zijn ook doorrekeningen te maken van de andere mogelijkheden die een speler had."

Van Elk denkt dat het PSV op langere termijn punten kan opleveren. "Er zullen altijd wedstrijden blijven die je op alle fronten domineert en toch niet wint. Denk aan ADO-PSV van afgelopen seizoen (2-2 ondanks legio PSV-kansen, red.)."

"Die wedstrijd hebben we ook geanalyseerd en daaruit komt hetzelfde als wat mensen met het blote oog al zagen. Soms heb je gewoon botte pech, omdat de kansen er niet ingaan. Wat nu is ontwikkeld, geeft ons over de bezetting veel meer informatie dan bijvoorbeeld een statistiek over de hoeveelheid verwachte doelpunten aan beide kanten", aldus Van Elk.

0 reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

Saturday 14 August 2021
18:45
Bekijk agenda › Voorspel wedstrijd ›