"Na hun vertrek lijkt de RvC weer een club die jaren vooruit kan"

Rik Elfrink bij het Philips Stadion
Rik Elfrink bij het Philips Stadion Foto: © Screenshot Veronica

Volgens Rik Elfrink heeft ook de Raad van Commissarissen invloed op het huidige succes van PSV. In het Eindhovens Dagblad legt hij uit hoe dat volgens hem zit.

Elfrink schrijft dat een belangrijk lid uit de Raad van Toezichthouders is vertrokken. Dat is Jumbo-topman Ton van Veen. “Hij mocht niet langer in dit orgaan plaatsnemen, omdat hij het supermarktconcern na een zware periode weer op de rit moet krijgen. Te veel commissariaten zijn daarbij niet toegestaan. Van Veen was een van de financiële breinen van PSV in de afgelopen jaren en maakte met Van der Wallen de komst van zogeheten partnerfondsen mogelijk. Daaruit kon PSV 45 miljoen euro tegen een zeer gunstig rentetarief (1,5 procent) lenen en de financiële positie weer op orde brengen.”

Na het vertrek van Van Veen stapte ook Hans van Breukelen uit de Raad van Commissarissen. Elfrink denkt dat de RvC weer even door kan. “Na hun vertrek lijkt de RvC weer een club die jaren vooruit kan. De RvC-voorzitter Robert van der Wallen werd recent herbenoemd tot medio 2028 en dat gold ook voor Ingrid Wolf, medisch topbestuurder. Zij geldt ook als iemand die vanuit haar rol als bestuursvoorzitter over complexe financiële situaties kan oordelen.”

Ook een ander bekend gezicht speelt hierbij een belangrijke rol. “Niet onbelangrijk is ook de positie van VVD-prominent Klaas Dijkhoff, die zich eerder in een podcast al eens liet opmerken als voetbalkenner met de inhoud om een directie te kunnen controleren. Van Veen werd uiteindelijk vervangen door financieel deskundige Paul Verhagen van chipbedrijf ASMI. Niet ASML dus, maar een branchegenoot. Als laatste verdient Frank Arnesen uiteraard nog een vermelding: hij kwam er eind vorig jaar als opvolger van Van Breukelen bij.”

Lees meer:
0 reacties