Mertens wordt groepswinnaar met België na winst op Engeland

België heeft zich door een zege op Engeland als winnaar van Groep G geplaatst voor de achtste finales van het WK. Door een fraaie goal van Adnan Januzaj vlak na de rust won België met 0-1 van Engeland. Beide landen waren voor het duel al zeker van de volgende ronde en daardoor werd het geen spectaculair duel. Bij België begon voormalig PSV-aanvaller Dries Mertens op de bank. In de 86ste minuut kwam hij alsnog binnen de lijnen voor Januzaj.

Beide landen begonnen met zes punten en hetzelfde doelsaldo aan het duel en gezien het speel- en reisschema was het voor beide landen eigenlijk beter om tweede te worden in de groep. Omdat België en Engeland toch al zeker waren van de volgende ronde besloten beide bondscoach flink te wisselen. Onder meer Mertens, die in de vorige interlands tegen Panama (5-2 winst) en Tunesië (3-0 winst) wel in de basis begon, verdween uit de basiself. In totaal waren er 17(!) wijzigingen in de teams ten opzichte van het tweede groepsduel.

België was in de eerste gevaarlijk via Youri Tielemans (redding Jordan Pickford) en Gary Cahill zorgde ervoor dat Michy Bathuayi België niet op voorsprong zette. Engeland creëerde in de eerste helft nog minder en werd alleen gevaarlijk via Ruben Loftus-Cheek, die naast kopte. Als de wedstrijd in een gelijkspel zou eindigen, dan zou het aantal kaarten beslissen wie eerst zou worden in de groep. Door gele kaarten van Youri Tielemans en Leander Dendoncker kwam België wat dat betreft op een 2-5 voorsprong waardoor bij een gelijke stand België op de gunstige tweede plek zou eindigen.

Zover kwam het echter niet, want vlak na de rust scoorde België de 0-1. Januzaj scoorde middels een fraai schot in de bovenhoek: 0-1. Daarna was Marcus Rashford dicht bij de 1-1, maar hij schoot oog-in-oog met doelman Thibaut Courtois net naast. Tien minuten voor tijd mikte Rashford een vrije trap net over en vlak daarna wist Marouane Fellaini een goal van de ingevallen Danny Welbeck te voorkomen door zijn been er tussen te zetten.

Door de zege werd België dus groepswinnaar en het speelt in de achtste finales tegen Japan. Bij winst op Japan wacht in de kwartfinale een duel met Brazilië of Mexico. Engeland speelt nu tegen Colombia en zij doorgaan, dan spelen ze tegen de winnaar van Zweden of Zwitserland.