"Mertens en Strootman werden voor veel meer geld doorverkocht"

PSV verwacht de laatste jaren de nodige spelers voor veel geld. De Eindhovenaren moesten echter ook grote delen van de transfersommen afstaan, waardoor de netto-winst een stuk lager was.

Marcel Brands, jarenlang de technisch manager bij PSV, legt de schuld niet bij de zaakwaarnemers. "Dit heeft volgens mij weinig te maken met gestegen beloningen voor agenten", zegt hij in Voetbal International. "In Nederland is hét grote verschil met 25 jaar geleden dat spelers meedelen in transfers. Ze krijgen zo een worst voorgehouden om een jaartje langer te blijven. In Engeland gebeurt dit totaal niet."

Bij PSV werden zo Memphis Depay en Georginio Wijnaldum eens verleid om bij te tekenen. Brands wilde standaard maximaal vijftien procent van de transfersom reserveren voor een speler. "Dat is echt een trend van de laatste tien jaar", meent Brands. "In mijn tijd als speler was je dolblij als je bij wijze van uitzondering een paar procentjes kreeg."

Brands gaf altijd openheid van zaken. "Over transferbedragen moet je niet te spastisch doen", vindt hij. "Er gaat nog van alles af en bij bijna alle transfers worden bonussen afgesproken, waarvan je vooraf niet helemaal zeker weet in hoeverre je daar aanspraak op kan maken."

"Bij PSV kochten we ooit Dries Mertens en Kevin Strootman voor elf miljoen euro", geeft Brands aan. "Ze werden voor veel meer geld doorverkocht. Maar dat betekent niet dat het tussenliggende bedrag pure winst is die je kan herinvesteren. Dat moet je gewoon goed uitleggen aan de achterban."

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo 28 aug. 2022, 14:30
Eredivisie
Excelsior -
-
PSV -
wo 31 aug. 2022, 18:45
Eredivisie
PSV -
-
FC Volendam -
za 3 sep. 2022, 18:45
Eredivisie
FC Twente -
-
PSV -
za 10 sep. 2022, 21:00
Eredivisie
PSV -
-
RKC Waalwijk -
zo 18 sep. 2022, 14:30
Eredivisie
PSV -
-
Feyenoord -
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Ajax 2 6 6
2 PSV 2 6 6
3 Excelsior 2 4 6
4 FC Twente 2 4 6
5 AZ 2 3 6
Bekijk de hele stand