Mark van Bommel: "Zo'n toernooi beleef je met de pest in je lijf"

Mark van Bommel
Mark van Bommel Foto: © Pro Shots

Bondscoach Ronald Koeman zal het komende halfjaar hopen dat geen enkele international van Oranje geblesseerd uitvalt nu het EK in Duitsland eraan komt. Voormalig PSV'er Mark van Bommel is, wat dat betreft, ervaringsdeskundige, want hij miste een eindtoernooi vanwege een blessure.

"Je afmelden is echt verschrikkelijk. De eerste wedstrijd na het EK in 2000 kwam ik bij Oranje en in 2006 speelde ik mijn eerste eindtoernooi", vertelt Van Bommel in De Telegraaf. Oranje miste het WK van 2002 en voor het EK van 2004 raakte Van Bommel geblesseerd. "Het enige voordeel van het EK in 2004 missen was dat ik er in het seizoen 2004/’05 extra op gebrand was goed te presteren."

"En dat lukte door met PSV kampioen te worden en de halve finale van de Champions League te halen", gaat Van Bommel verder. Het EK van 2004 herinnert Van Bommel vooral aan het aanschuiven bij Barend & Van Dorp. "Een uitzending live vanuit Portugal, waarin de oude André Hazes optrad. Maar verder was het een verschrikkelijke zomer. Zo'n toernooi beleef je met de pest in je lijf. Natuurlijk ben je voor Nederland, maar de beleving is compleet anders dan als speler."

"Het voetbal is de afgelopen jaren anders geworden. Spelers leggen niet alleen veel meer kilometers af, maar ook op een steeds hogere intensiteit. Het is met meer starts en door het remmen ook explosiever. De spelers worden steeds fitter, maar door het alsmaar toenemende aantal wedstrijden én de hogere eisen die worden gesteld, neemt de kans op blessures toe. Er wordt veel meer gevraagd van een lichaam dan tien jaar geleden en er komen steeds meer duels bij waarin van spelers telkens wordt gevraagd tot de limiet te gaan", aldus Van Bommel.

Lees meer:
0 reacties