Marcel Brands over PSV-fans: "Als je dat vak inkomt, verander je"

Algemeen directeur Marcel Brands in het Philips Stadion
Algemeen directeur Marcel Brands in het Philips Stadion Foto: © Pro Shots

De laatste jaren komen voetbalsupporters steeds vaker negatief in het nieuws. Bij vele clubs was het onrustig, waardoor er zelfs gesproken wordt over een verbod op uitsupporters. Marcel Brands heeft inzage gegeven over de PSV-kant van het verhaal en gaat in op de manier van leiding geven in Eindhoven.

"Toen wij thuis tegen Dortmund speelden, kreeg ik van de politie door dat er alleen in de stad één arrestatie was verricht. Fantastisch", vertelt Brands in de podcast De Beslissers. "Daarmee zeg ik niet dat het goed gaat, het moet nog veel beter. We zijn met onze foundation bezig om jongeren te helpen. In ons jeugdvak kijk je uit op de fanatieke Oost-tribune. Die willen daar later bij horen. Maar daar kom je niet zomaar bij."

"En die jongens zeggen ook dat wanneer je dat vak inkomt, je dan verandert", gaat de algemeen directeur verder. "Je voelt je opeens anders en onderdeel van de groep. Dan ben je niet meer degene die je als individu bent. Dat proces proberen we te beïnvloeden. Natuurlijk kunnen we allerlei maatregelen nemen, maar we moeten het voetbal toegankelijk houden. We moeten het ook niet overdrijven."

"Als hier 35.000 mensen zitten, dan zitten er 34.910 mensen die zich prima gedragen. Maar we willen ook die excessen eruit. We zijn met PSV bezig om naast stadionverboden met mensen in gesprek te gaan om te kijken of je ook andere straffen kunt geven. Bijvoorbeeld vijf wedstrijden meelopen met een steward, om de andere kant eens te zien. Want het zijn geen gekken, hè. 48 procent van de mensen met een stadionverbod zijn mensen met een afgeronde hoger beroepsopleiding", aldus Brands.

Lees meer:
0 reacties