Luuk de Jong: "Het is krachtiger als de spelers de norm bewaken"

Luuk de Jong
Luuk de Jong Foto: © Pro Shots

Luuk de Jong was dit seizoen ontzettend belangrijk voor PSV. De spits was, net als onder Philip Cocu, een van de leiders binnen het veld. In gesprek met Voetbal International vertelt hij dat er ook dit jaar meerdere leiders waren binnen de groep.

"Dat is er nog steeds", vertelt hij. "Daarin zitten ervaren jongens en jongens die veel spelen. André Ramalho, Joey Veerman en Guus Til bijvoorbeeld. Maar het wisselt ook wel, hoor. Je praat gewoon veel met elkaar, je bewaakt de norm. En als iemand verzaakt of het even laat gaan, probeer je daar kort op te zitten met elkaar. Als je spelers hebt die die norm bewaken, is dat krachtiger dan wanneer de trainer dat altijd moet doen."

"Dat doe je overal, tijdens trainingen, op het veld, maar ook daarbuiten", gaat hij verder. "Met op tijd komen, hoe je je als prof gedraagt. Iedereen kan een keer te laat komen, is helemaal niet erg. Het gaat er vooral om dat dit niet vaker gebeurt en hoe je reageert als het wel gebeurt. Als er iemand is die het niet uitmaakt, praat ik wel even met hem. Dan zeg ik: Luister, dit is niet hoe wij het zien of willen."

"Ik vind dat je ook wat laat zien aan de ploeg, dat je er iets voor over hebt om met het team samen te werken. Ik zeg niet dat het vaak is voorgekomen, maar bied gewoon je excuus aan de groep aan en ga weer door. Veel spelers leren daar ook van. Ik doe dit niet alleen, hoor, Boy Waterman speelt daar bijvoorbeeld ook een rol in", besluit de spits. 

Lees meer:
0 reacties