KNVB zet in op belonen goed gedrag fans; PSV-duel als voorbeeld

Oost tijdens het duel tussen PSV en Ajax
Oost tijdens het duel tussen PSV en Ajax Foto: © Pro Shots

Het is tegenwoordig een 'hot topic': het gedrag van (uit)supporters bij voetbalwedstrijden. De clubs in het betaalde voetbal gaan vanaf komend seizoen meer inzetten op het belonen van goed gedrag om de misdragingen tegen te gaan.

Dit maakt de KNVB bekend, gemeld door De Telegraaf. De voetbalbond komt met een plan, met daarin 21 nieuwe maatregelen en men vraagt om hulp van de gemeentes en de politie om uitsupporters bijvoorbeeld meer vrijheid te geven om zelfstandig naar wedstrijden te gaan, in plaats van met een verplichte buscombi.

Als ander voorbeeld benoemt de KNVB-woordvoerder het verwijderen van netten als supporters zich goed blijken te gedragen en het bieden van een gastvrij ontvangst aan de uitsupporters. De wedstrijd PEC Zwolle-PSV geldt als een mooi voorbeeld, aangezien de Overijsselse club destijds een dj regelde om plaatjes te draaien in het uitvak.

"Afgelopen weekend ging het helaas helemaal mis bij twee wedstrijden", wordt Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal van de KNVB, geciteerd door De Telegraaf. "Maar beleidsmatig willen we niet alleen op repressie inzetten. Voor dit probleem zijn elkaar aanvullende deeloplossingen nodig, dus ook gericht op het stimuleren van goed gedrag. Gezamenlijk moeten we het voetbal beschermen voor de echte voetballiefhebbers."

Lees meer:
0 reacties