Jan van Beveren: gigantisch PSV'er, zonder passende Oranje-carrière

Jan van Beveren namens Oranje
Jan van Beveren namens Oranje Foto: © Pro Shots

Bij leven was het vandaag de 76ste verjaardag geweest van PSV-icoon Jan van Beveren. De oud-doelman overleed op 63-jarige leeftijd in het Amerikaanse Beaumont, Texas. Van Beveren geldt als één van de - zo niet dé - beste doelman in de historie van het Nederlandse voetbal.

Bij PSV werd Van Beveren gezien als een gewaardeerde collega en een geliefde aanvoerder met een sociaal hart. Van Beveren vond dat iedereen gelijk behandeld moest worden, iets wat hem later bij het Nederlands elftal zou opbreken. Johan Cruijff dacht hier namelijk anders over, waardoor de twee met elkaar overhoop kwamen te liggen.

Zo sprak Van Beveren zich uit over het meermaals afmelden van Cruijff bij Oranje. De doelman, zelf zes jaar lang een trouwe international, oordeelde dat Cruijff alleen aan cash geld zou denken, terwijl deelname aan een WK veel belangrijker voor hun marktwaarde zou zijn.

Daarnaast doorzag Van Beveren in 1970, na de aanstelling van bondscoach Frantisek Fadrhonc, dat vier internationals (waaronder Cruijff) separate sponsorafspraken maakten voor een bedrag van 150.000 gulden. Dit bedrag kwam hierdoor dus niet ten goede aan de collectieve spelerspot, wat Van Beveren opnieuw tegen de borst stuitte.

Johan Cruijff gevolgd door Jan van Beveren in het Nederlands elftal
Johan Cruijff gevolgd door Jan van Beveren in het Nederlands elftal Foto: © Pro Shots

Het leidde uiteindelijk tot een botsing tussen 'kamp Ajax' en 'kamp PSV' bij Oranje. Met name Van Beveren vond dat de Ajacieden veel te veel privileges genoten bij het Nederlands elftal onder de bondscoaches Fadrhonc, Rinus Michels, George Knobel en Jan Zwartkruis.

Zoals bekend verloren de PSV'ers de strijd. Bondscoach Knobel koos de kant van Cruijff, waarop zowel Van Beveren als Willy van der Kuijlen in 1975 voor het Nederlands elftal bedankten. De overige PSV'ers (Van Kraaij, Krijgh en de gebroeders Van de Kerkhof, red.) blijven op aandringen van Van Beveren toch in Zeist achter bij Oranje.

Van Beveren kreeg hierop de publieke opinie over zich heen. Mensen vonden hem een 'wegloper' en het gebrek aan erkenning begon aan de PSV'er te vreten. Van Beveren had immers in 1978 ook met PSV beslag weten te leggen op de Europa Cup 2 (SC Bastia werd in een tweeluik verslagen in de finale, red). Na een nieuw incident rondom het WK 1978, waar Van Beveren voor bedankte en namens de NOS commentaar voor zou leveren, besloot de doelman te vertrekken.

René van de Kerkhof, Jan van Beveren, Gerrie Deijkers en Willy van der Kuijlen met de UEFA Cup
René van de Kerkhof, Jan van Beveren, Gerrie Deijkers en Willy van der Kuijlen met de UEFA Cup Foto: © Pro Shots

PSV-manager Ben van Gelder besloot namelijk om het Van Beveren te verbieden aan te schuiven bij de NOS, aangezien er bedreigingen werden geuit aan het adres van het gezin van Van Beveren. De doelman was woest op Van Gelder en voelde zich voor schut gezet. Met PSV kwam het niet meer goed en Van Beveren trok in 1980 naar Amerika.

Hij zou dertig jaar in de Verenigde Staten blijven. Eerst als speler van Fort Lauderdale en de Dallas Sidekicks en later als keeperstrainer bij diverse Amerikaanse (amateur)clubs, vaak in de jeugdopleiding. In 2011 werd Van Beveren met een sigaret tussen zijn vingers gevonden achter zijn bureau in zijn appartement in Beaumont, Texas. Hij overleed op 63-jarige leeftijd.

Lees meer:
0 reacties