Isimat-Mirin blikt terug: "FBI-agent moest ons dat uitlegggen"

Nicolas Isimat-Mirin
Nicolas Isimat-Mirin Foto: © Orange Pictures

Nicolas Isimat-Mirin groeide op in de banlieue van Parijs en kwam daar vaak in aanraking met racisme. In gesprek met de Gelderlander doet de oud-PSV'er een boekje open over een aantal vervelende situaties.

De verdediger herinnert een moment dat als dertienjarige in de metro zat. "Wie werden er gecontroleerd? De Aziaten, wij, de Indiërs. Of we ons kaartje wilden laten zien. Mét het identiteitsbewijs. Mijn vriend, hartstikke wit, hoefde niets te laten zien", vertelt hij. "Het zijn misschien kleine zaken en ik heb er geen trauma van. Maar ze vallen wel op. Ik heb in Frankrijk vaak genoeg meegemaakt dat we op een plein zaten en dat de politie kwam."

Ook toen hij in de Verenigde Staten bij Kansas City speelde was het raak. "Mijn dochter, Azaiah, is zeer lichtgekleurd”, legt Isimat-Mirin uit. ,"Maar ze heeft afro-haar. Andere kinderen wilden niet met haar spelen. Zij schrok. Ik was erop voorbereid. Dat is wel een deel van mijn leven geworden. Er heerst overal nog racisme. Er zijn altijd vooroordelen.”

Volgens de verdediger was het in Amerika sowieso linke soep. "Op de club hadden we een voormalig agent van de FBI. Die heeft ons uitgelegd hoe te reageren als we werden aangehouden. Daar is een protocol voor. Houd de handen aan het stuur, zodat ze die kunnen zien. Pak pas wat uit het handschoenenkastje als ze er om vragen. En verricht de handeling langzaam. Zo voorkom je erger. Dat vond ik toch wel indrukwekkend. En handig, want ik werd echt wel aangehouden."

Lees meer:
0 reacties