"Het geheim om Real Madrid uit te schakelen? We kenden geen angst"

Hans Gillhaus Eric Gerets en Wim Kieft
Hans Gillhaus Eric Gerets en Wim Kieft Foto: © Pro Shots

Hans Gillhaus was actief bij PSV in de succesvolste periode van de club. De buitenspeler was actief in Eindhoven ten tijde van de winst in de Europa Cup I in 1988.

Gillhaus kan zich de succesvolle Europese campagne nog helder voor de geest halen. "Mijn beste wedstrijd vond ik Rapid Wien-uit. Ik maakte daar een belangrijk doelpunt", zegt Gillhaus in ELF Magazine. "Maar ook Galatasaray-thuis was goed. Toen zorgde ik voor de openingstreffer. Het geheim om Real Madrid uit te schakelen? We kenden geen angst. Het maakte niet uit tegen wie we speelden."

"De uitwedstrijd bekeek ik helaas geblesseerd vanaf de tribune in Santiago Bernabéu. Ik kwam die voorgaande zomer van FC Den Bosch. Een hele grote overgang. In het voorjaar ondervond ik fysiek en mentaal de gevolgen van het zware programma dat we afwerkten. Gelukkig was ik eind april weer fit. Ik wisselde die periode veelvuldig van basisplek met Frank Arnesen. We vielen vaak in voor elkaar."

"Arnesen miste de finale vanwege een blessure", herinnert Gillhaus zich. "De dagen vooraf was ik gespannen, maar eenmaal gearriveerd bij het stadion in Stuttgart viel dat allemaal weg. Guus Hiddink zette me meer linksbuiten dan tweede spits, waar ik normaliter speelde. Ik moest proberen hun vaak opkomende rechtsback af te stoppen. Daardoor rende ik in de finale voortdurend heen en weer."

De finale werd uiteindelijk beslist door penalty's. Gillhaus werd in de eerste helft van de verlenging vervangen door Anton Janssen. "Ik was helemaal op. Als aanvaller had ik zeker een strafschop genomen. In tegenstelling tot Ronald Koeman, die pas tijdens de aanloop een besluit nam, koos ik voor een vaste hoek. De wedstrijd staat me niet meer volledig bij, maar van het feest kan ik me nog veel herinneren."

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
7/01
PSV
21:00
Sparta Rotterdam
zo
15/01
Fortuna Sittard
14:30
PSV
za
21/01
PSV
20:00
Vitesse
di
24/01
FC Emmen
18:45
PSV
za
28/01
PSV
16:30
Go Ahead Eagles
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Feyenoord 14 22 33
2 Ajax 14 27 30
3 PSV 14 22 30
4 AZ 14 9 29
5 FC Twente 14 15 27
6 Sparta Rotterdam 14 9 24
7 FC Utrecht 14 2 24
Bekijk de hele stand