Hans van Breukelen over oud-PSV'er: "Karaktermoord, schandalig!"

Hans van Breukelen in het Philips Stadion
Hans van Breukelen in het Philips Stadion Foto: © Orange Pictures

Hans van Breukelen heeft een rijke carrière achter de rug. De doelman stond jarenlang onder de lat bij PSV en speelde met de nodige toppers samen. Eén daarvan was balkunstenaar Gerald Vanenburg.

"Van 'Vaan' weet ik nog dat toen ik terugkwam uit Engeland, dat hij al zo'n videoband had gemaakt", vertelt Van Breukelen in Tussen de palen van Ziggo Sport. "Van straat tot stadion, heette die. En die ben ik toen gaan kijken, omdat ik tegen Ajax moest gaan spelen. Later werd Vanenburg mijn ploeggenoot bij PSV en bij het Nederlands elftal."

"Hij is eigenlijk voorbijgestreefd door Ronald Koeman, Ruud Gullit, Frank Rijkaard en Marco van Basten", gaat de oud-doelman verder. "Maar hij was bij Oranje en bij PSV zó ongelooflijk belangrijk. Ik vind eigenlijk dat hij nooit de waardering heeft gehad, die hij had horen te krijgen. Hij zegt zelf ook dat het deels aan zijn eigen karakter heeft gelegen."

"Ik vind eigenlijk dat hij nooit de waardering heeft gehad, die hij had horen te krijgen."
Hans van Breukelen

"Maar als jij zo'n goede voetballer bent, van Ajax komt en dan van je oude trainer hoort: 'hij kan geen leider worden vanwege zijn hoge stemmetje'.... Dat vond ik echt schandalig", benadrukt de oud-PSV'er. "Dan denk ik: 'hier gaan mensen grenzen over'. Karaktermoord. Maar ik was blij dat hij in mijn team speelde. Ik weet niet of het in die tijd werd bijgehouden, maar hoeveel assists deze jongen heeft gegeven..."

"Die Koeman kwam iedere keer het middenveld in, dan kwam er weer zo'n passje van Vanenburg en schoot Koeman hem binnen. Geweldig", aldus Van Breukelen, die vervolgens de statistieken van Vanenburg bij PSV hoort: 120 bijdrages aan doelpunten in 200 wedstrijden. "Nou, moet je kijken. Dat is inderdaad heel behoorlijk, dat kun je wel zeggen."

Lees meer:
0 reacties