Hans van Breukelen blikt terug: "Over mijn lijk, was mijn reactie"

Hans van Breukelen
Hans van Breukelen Foto: © Pro Shots

Hans van Breukelen is waarschijnlijk de meest succesvolle doelman uit de geschiedenis van PSV. Met name 1988 was behoorlijk succesvol voor de goalie, al was de aanloop naar dat seizoen bepaald niet makkelijk.

"Het jaar ervoor zat ik in een diep dal", blikt Van Breukelen terug bij Tussen de palen van Ziggo Sport. "Er wordt altijd gesproken over het 'polletje', maar dat was eigenlijk de climax van de anticlimax. Stanley Menzo moest in Oranje, want die kon beter meevoetballen. Ik probeerde dus ook mee te gaan voetballen, maar dan ga je iets doen, waar je eigenlijk helemaal niet goed in bent."

"Dan maak je nog meer fouten en dus nog meer kritiek", somt de oud-PSV'er verder op. "Dan gaat je zelfvertrouwen naar beneden en dan krijg je dat 'polletje' er nog even tussendoor en een Rinus Michels die mij plotseling vervangt in het Nederlands elftal tegen Hongarije. Ik dacht dat ik gek werd. Alleen Jan van Beveren heeft mij toen bij Oranje gehouden."

"Dan hadden ze me eruit moeten schoppen."
Hans van Breukelen

"Ik heb namelijk ooit tegen mezelf gezegd, met de 'Johan Cruijff onder de keepers, Jan van Beveren, in gedachten, dat ik nooit zou bedanken voor het Nederlands elftal. Nooit", vervolgt de voormalig doelman. "Ik weet nog toen ik mijn vrouw belde die avond, dat ze zei van: 'kom lekker naar huis'. Want ik stond het hele seizoen al onder hoogspanning. 'Over mijn lijk', was mijn reactie."

"Ik zou nooit bedanken, dan hadden ze me eruit moeten schoppen. En een jaar later win je de Europa Cup met PSV en de Europese titel met Oranje. Dat heeft mij van 'geboren verliezer' gemaakt tot 'gemaakte winnaar'. Ik werd in de Belgische media zo omschreven, als 'geboren verliezer' en zo voelde ik me ook. Dan gaat het erom hoe je dat omdraait. En dat is gelukt", aldus Van Breukelen.

Lees meer:
0 reacties