Gerald Vanenburg: "Eigenlijk moet je dan al stoppen met voetballen"

Gerald Vanenburg tijdens de Europa Cup-finale van 1988
Gerald Vanenburg tijdens de Europa Cup-finale van 1988 Foto: © Pro Shots

Gerald Vanenburg was onderdeel van de meest succesvolle selectie uit de geschiedenis van PSV. In 1988 legden de Eindhovenaren beslag op de KNVB Beker, werd de club kampioen en won het zelfs de Europa Cup 1.

"Dit was natuurlijk het begin van een belachelijk jaar", vertelt Vanenburg in Tussen de palen van Ziggo Sport. "Ik bedoel, het is jammer dat je nog zo jong bent, want anders moet je stoppen. We wonnen de beker, we werden kampioen, we wonnen de Europa Cup, het EK en ik werd verkozen tot beste speler van Nederland. Veel beter kan het niet. Een belachelijk jaar, onvergetelijk."

De finale van de Europa Cup won PSV na strafschoppen van Benfica. Vanenburg scoorde zijn penalty, al ging deze niet in de hoek die 'Vaantje' voor ogen had. "Ik had altijd de rust wel en kon altijd lang blijven kijken. In eerste instantie wilde ik naar de linkerhoek, maar ik zag de keeper die kant op bewegen. Toen veranderde ik op het laatste moment. Ik durfde hem niet helemaal naar de hoek te schieten, dus ik duwde hem eigenlijk weg."

"Ik had het overzicht en de beheersing wel. Ik wist wel wat ik deed. Als je vanuit de middenlijn naar de stip loopt, dat kun je niet trainen. Het voelt alsof je twee dagen onderweg bent, dat duurt écht heel lang. Daar gebeurt ook zóveel en je moet alles proberen af te sluiten", aldus Vanenburg.

Lees meer:
0 reacties