Ex-arbiter over Kooij: "Ooit kritisch door de KNVB aangesproken?"

Joey Kooij
Joey Kooij Foto: © Pro Shots

Joey Kooij lag afgelopen week flink onder vuur na zijn optreden in de topper tussen PSV en FC Twente. Nederland is weer een pispaal rijker, zo ziet oud-topscheidsrechter Mario van der Ende.

"De 32-jarige scheidsrechter kreeg na zijn optreden bij de eredivisietopper PSV-FC Twente een paar dagen ladingen met kritiek over zich heen van commentatoren, analisten, spelers en scheidsrechters. In de wedstrijd had Kooij een doelpunt van FC Twente (mijns inziens terecht) geannuleerd, maar het afgekeurde doelpunt zorgde voor een eruptie aan verontwaardiging en onbegrip", schrijft hij in het Algemeen Dagblad.

Van der Ende gaat verder: "Niet alleen de wedstrijdsituatie maar vooral Kooijs spelkennis, zijn houding en gedrag, werden van velerlei kanten ongenuanceerd bekritiseerd. Hij zou de plank constant misslaan, de vreemdste beslissingen nemen, zich bedienen van misselijkmakend en weerzinwekkende maniertjes, bij de spelers het bloed onder de nagels vandaan halen, een op niets gebaseerd meerderwaardigheidscomplex vertonen, geforceerd een topscheidsrechter acteren, zelden of nooit empathie tonen en filmsterrengedrag etaleren."

Een aantal van die opmerkingen kan de ex-arbiter wel plaatsen, zo geeft hij aan. "Want ook ik heb mij weleens afgevraagd waarom deze scheidsrechter zich nooit voor een cursus effectief presenteren en communiceren heeft ingeschreven. En ook of hij in de ruim vijftien jaar (waarvan negen in het betaald voetbal) die hij als scheidsrechter actief is, ooit kritisch door KNVB-arbitrageverantwoordelijken op zijn houding en gedrag is aangesproken. Want daar kan de schoen best eens wringen."

"Vooral als je weet dat zowel in het amateur- als in het betaald voetbal vaak gedateerde, behoudende, goedwillende vrijwilligers als (bege)leiders rondlopen, die zonder twijfel hun beste beentje voorzetten, maar de normen die in het profvoetbal gelden niet altijd op de juiste wijze kunnen overbrengen. Daardoor lopen er veel scheidsrechters als een Alice in Wonderland-lookalike op de velden rond", vindt Van der Ende.

Kooij zal de kritiek ongetwijfeld hebben meegekregen, zo denkt hij. "En kan misschien zijn voordeel doen met woorden die ik van jongs af aan kreeg ingepeperd: 'Veranderen begint bij jezelf, jochie en bedenk dat je aan een appelboom kunt blijven schudden tot je een ons weegt, er zullen toch echt geen peren naar beneden vallen'."

Lees meer:
0 reacties