Doan thuis in Nederland: "In Japan doen supporters zulke dingen niet"

Ritsu Doan in het derde tenue
Ritsu Doan in het derde tenue Foto: © Orange Pictures

Ritsu Doan speelt al vanaf de zomer van 2019 voor PSV. De pas 23-jarige Japanner scoorde dit seizoen al zes keer in 21 wedstrijden. In gesprek met Voetbal International legt hij uit dat acteren ook belangrijk is in de voetballerij om te kunnen slagen.

Steeds meer Japanse voetballers gooien de kenmerkende bescheidenheid van zich af, zo lijkt het. Keisuke Honda was hier belangrijk in. Oud Heerenveen-speler Yuki Kobayashi zei zes jaar geleden tegen VI dat hij snel beter wilde worden dan Honda en een speler in de top van Europa zou worden.

Doan moet lachen om het verhaal van zijn vriend Kobayashi. "Ik denk dat hij het een beetje geacteerd heeft, want van binnen is hij een gevoelige jongen. Ik herken dat wel. Soms doe ik het eerlijk gezegd ook. Dan acteer ik: Ik ben de man, ik heb grote dromen. Dat moet denk ik ook als je in het Europese voetbal wil slagen."

Japanners zijn vanuit hun cultuur erg respectvol, maar dit kan in de voetballerij ook tegen je werken, weet Doan. "Als je te veel respect hebt en te bescheiden bent omdat dit nu eenmaal in onze Japanse cultuur zit, dan zijn clubs eerder geneigd je niet te nemen. Omdat je te verlegen bent."

Voor de Japanner was de openheid van de Nederlanders het grootste verschil met het leven in Japan. "De mensen hier zijn heel vriendelijk", vindt hij. "Hier komen de fans naar je toe, raken ze je aan en geven ze je complimenten. Daar hou ik van, het past bij mijn persoonlijkheid. Ik voel me hier daarom erg thuis. In Japan doen de supporters zulke dingen niet. Is er heel veel respect voor jou als voetballer. Is de afstand tussen speler en fan veel groter. In Japan is voor de mensen iedere voetballer zo groot als Cristiano Ronaldo."

PSV - FC Emmen

PSV wint voor 50 (!) keer je inzet!

PSV speelt woensdagavond de bekerwedstrijd tegen FC Emmen. Wint PSV in eigen huis? Als nieuwe speler krijg jij bij BetCity nu 50 (!) keer je inzet voor een overwinning van PSV! Schrijf je hier in en claim de Odds Boost!

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
11/02
PSV
20:00
FC Groningen
zo
19/02
FC Utrecht
14:30
PSV
zo
26/02
PSV
16:45
FC Twente
zo
5/03
RKC Waalwijk
14:30
PSV
zo
12/03
PSV
16:45
SC Cambuur
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Feyenoord 20 27 43
2 AZ 20 16 41
3 Ajax 20 35 40
4 PSV 20 24 39
5 FC Twente 20 19 37
6 Sparta Rotterdam 20 13 34
7 FC Utrecht 20 2 33
Bekijk de hele stand