Dit is het verhaal achter het juichen van Teze tegen FC Volendam

Jordan Teze juicht
Jordan Teze juicht Foto: © Pro Shots

Jordan Teze vierde zijn doelpunt tegen FC Volendam op bijzondere wijze. Het blijkt dat hij een politiek statement wilde maken.

De verdediger vierde zijn goal door zijn ene hand voor zijn mond te houden en met zijn andere hand een pistool te vormen die hij tegen zijn hoofd hield. Eerder deze maand deed de selectie van Congo dat tijdens de Afrika Cup. Met deze manier van juichen wilde Teze aandacht vragen voor het geweld van rebellen in Oost-Congo.

Er zijn de afgelopen maanden al zeven miljoen mensen gevlucht uit het land. In het gebied waar veel grondstoffen te vinden zijn, is in de afgelopen periode een hoop geweld opgelaaid. Nu is er een strijd gaande tussen het leger en de rebellen van de groepering M23. De VN-organisatie voor Migratie heeft dan ook aangegeven dat dit één van de grootste humanitaire crises ter wereld is. Er zijn afgelopen week al 150.000 mensen gevlucht. Daarnaast worden er op grote schaal mensen vermoord, verminkt, verkracht of vastgezet in mensonterende omstandigheden zonder dat daar een reden voor is.

De spelers van het nationale team van Congo vroegen voorafgaand aan de halve finale van de Afrika Cup al aandacht voor deze crisis. Iets wat Teze dus deed na zijn goal in Volendam. Hij liet ook op Instagram een bericht achter met de tekst “voor de mensen van 243”, verwijzend naar de landcode van Congo. Ook haalt hij een bijbelvers aan in zijn post.

Lees meer:
0 reacties