Directeur Brands wijst naar Ajax: "Iets afbreken kan snel gaan"

Frans Janssen, Jaap van Baar en Marcel Brands
Frans Janssen, Jaap van Baar en Marcel Brands Foto: © Orange Pictures

Marcel Brands vertrok in 2018 van PSV naar Everton. De Eindhovense club zag vervolgens concurrent Ajax flink gas geven.

"Eerder heb ik weleens gezegd dat ze met goed beleid het Bayern München van Nederland zouden kunnen worden", geeft Brands aan in gesprek met Voetbal International. "Tot 2018 was het verschil qua begroting een miljoen of twintig. Met goed beleid was dat overbrugbaar. Maar op zeker moment werden de verschillen dermate groot dat daar iets verkeerd moest gaan om die voorsprong te verspelen."

Afgelopen zomer zag Brands weer kansen om toe te slaan. "Feyenoord schatte ik weer in als titelkandidaat. Ze hebben een fantastische trainer die stabiliteit uitstraalt en staat voor een aansprekende, succesvolle manier van voetballen. Ook de selectie hebben ze goed op peil kunnen houden. Wat Ajax betreft wist ik dat het tijd zou gaan kosten. Iets opbouwen duurt lang, maar iets afbreken kan snel gaan."

De Amsterdammers verloren de technisch directeur, algemeen directeur, hoofd scouting, hoofd opleiding en de trainer. "PSV heeft het ook lastig gehad toen in 2018 Phillip Cocu, Pascal Jansen en ik tegelijk vertrokken, maar het verval was gelukkig veel minder. Zelfs met een heel goede structuur vang je het vertrek van een paar kartrekkers niet zomaar op."

"Zeker als je nu, zoals Ajax, ook nog een tijd zonder algemeen directeur zit. Dat is de man die overal een klap op moet geven. Waar komt de macht dan te liggen?", vraagt hij zich hardop af. "Op het moment dat je ruimte laat in een organisatie, zijn er altijd mensen die een stukje van die taart gaan pakken. Dat moet je voorkomen. Je moet zelf de taart snijden", aldus Brands.

Lees meer:
0 reacties