Dillen stond voor een tijdsgeest: "Het Kanon, die bijnaam zegt alles"

Coen Dillen namens PSV
Coen Dillen namens PSV Foto: © Pes Miti del Calcio

Door de goede vorm van Santiago Gimenez (twaalf doelpunten) en Vangelis Pavlidis (tien doelpunten) wordt de Coen Dillen-index weer interessant. Hij wist immers ooit 43 doelpunten in één seizoen te scoren.

Dit gebeurde in 1957 in het shirt van PSV. "Hij staat voor een bepaalde tijdsgeest van PSV", vertelt Jeroen van den Berk, schrijver van de biografie van Dillen tegenover ESPN. "Het was een belangrijke periode, waarin de overgang van amateurs naar betaald voetbal plaatsvond. Dillen is in 1951 nog kampioen geworden met de amateurs. Hij is voor mij de grootste schutter van de jaren '50."

"Coen Dillen, Het Kanon. Die bijnaam zegt alles", vervolgt Van den Berk. "Hij maakte doelpunten en had verder geen poespas. Dillen had een onbedaarlijk hard schot. Hij had een matige techniek en werd mede daarom maar vijf keer opgeroepen voor Oranje. Dillen stond wel altijd op de goede plek."

"Hij schoot áltijd van een meter of 20. Negen van de tien keer nam hij de bal in één keer op de slof. Als je de krantenartikelen er uit die tijd op na slaat komt elke keer weer dat schot terug. Raketachtige snelheid, lees je dan. Hij raakte de bal technisch heel goed. Dillen was een rechttoe rechtaan-speler. Hij was een rechtsbuiten die de kortste weg nam naar het doel", weet Van den Berk.

Dillen zou zelf altijd gehoopt hebben dat het record zou worden verbroken. "Dat heeft hij meerdere keren gezegd. Het liefst wel door een PSV’er. Hij vond het zelfs opmerkelijk dat het na al die jaren nog altijd stond, zei hij meermaals", besluit Van den Berk.

Lees meer:
0 reacties