Coen Dillen: PSV-legende met stokoud Nederlands doelpunten-record

Het standbeeld van Coen Dillen
Het standbeeld van Coen Dillen Foto: © Pro Shots

Bij leven zou het vandaag de 97ste verjaardag zijn van PSV-icoon Coen Dillen. De topscorer van weleer heeft nog altijd het record van meeste doelpunten in één Eredivisie-seizoen en is een legende uit de geschiedenis van de Eindhovenaren.

Dillen (5 oktober 1926) kwam in 1941 voor het eerst bij PSV. De spits speelde één seizoen in het tweede, maar keerde vervolgens terug naar Brabantia. Hij onderbrak zijn voetballoopbaan voor drie jaar om bij de mariniers te gaan en keerde daarna ook weer terug naar Brabantia In 1949 was het alsnog raak: PSV contracteerde Dillen.
 

De geboren Eindhovenaar bleek een schot in de roos voor PSV. Dillen bleek een geweldige spits, die het net veelvuldig zou laten bollen. Hij beschikte over een snoeihard schot, wat hem dan ook de bijnaam 'Het Kanon' opleverde.

In het seizoen 1956/1957 zette Dillen een record neer, wat tot op heden nog niet is verbeterd. In 34 wedstrijden wist de spits namelijk maar liefst 43(!) keer te scoren. Een onwaarschijnlijk aantal doelpunten, wat geen enkele voetballer ooit meer heeft gehaald in de Nederlandse competitie.

De spits zou tot 1961 bij PSV blijven en in die 12 jaar wist de club beslag te leggen op een aantal prijzen. PSV werd in die jaren namelijk drie keer landskampioen in de Eerste klasse en won in 1950 de KNVB beker. Op zijn 35ste vertrok de aanvaller bij PSV en bouwde hij af bij Helmond Sport. Ook hier wist hij het net veelvuldig te vinden, want in twee seizoenen scoorde hij alsnog 40 keer.

Dillen zou ook het Nederlands elftal halen, maar speelde slechts vijf wedstrijden in Oranje. Destijds beschikte Nederland over een legendarisch trio in de voorhoede, met Faas Wilkes, Kees Rijvers en Abe Lenstra. In die vijf interlands maakte Dillen zijn naam als doelpuntenmaker wel waar. Hij scoorde namelijk vier keer.

Het standbeeld van Coen Dillen
Het standbeeld van Coen Dillen Foto: © Pro Shots

Na zijn carrière als speler ging Dillen aan de slag als trainer bij RKSV Nuenen. De vermaarde spits zou vier jaar lang de hoofdtrainer zijn bij de club, waar hij in het seizoen 1963/1964 begon. Dillen zou de ploeg in 1964/1965 naar het kampioenschap leiden, terwijl ze het jaar daarvoor in de laatste wedstrijden het kampioenschap verspeelden.

RKSV Nuenen zou de enige ploeg zijn die Dillen ooit trainde. De voormalig spits van PSV nam na zijn periode bij de club afstand van het voetbal en ging hij verder in de sigarenzaak die hij bestierde. De zaak van Dillen lag overigens op zo'n 400 meter afstand van de Frederiklaan in Eindhoven. In 1990 overleed Dillen op 63-jarige leeftijd. Tijdens een vakantie in Zeeland kreeg Dillen zijn vierde hartstilstand, waar hij niet van herstelde.

In 2004 verschenen er bij het Philips Stadion twee standbeelden van PSV-iconen, namelijk die van Willy van der Kuijlen en Coen Dillen. De topscorer van vroegere tijden speelde maar liefst twaalf seizoenen bij PSV, speelde daarin 328 wedstrijden, waarin hij 288 keer scoorde.

Lees meer:
0 reacties