Cocu: "Dat werkte in mijn eerste jaar als trainer bij PSV niet"

Phillip Cocu en Ruud van Nistelrooij
Phillip Cocu en Ruud van Nistelrooij Foto: © Pro Shots

Phillip Cocu heeft momenteel de touwtjes in handen bij Vitesse, maar begon zijn trainersloopbaan bij PSV. Ook als voetballer heeft Cocu een historie bij beide clubs, waardoor de wedstrijd van zondag een bijzondere lading voor hem heeft.

"In mijn eerste jaar als trainer bij PSV was ik er letterlijk vierentwintig uur per dag mee bezig", vertelt Cocu aan het Eindhovens Dagblad. "Dat werkte niet. Je moet alles doen wat in je vermogen ligt om elk punt binnen te halen, maar in je leven moet ook balans zitten. Dat is altijd een basisvoorwaarde om tot prestaties te komen."

"Elk seizoen maak je weer nieuwe dingen mee, waar je als trainer met je spelersgroep op moet acteren", gaat de oud-PSV'er verder. "Ik wist vooraf dat het hier niet eenvoudig zou worden en dat er nogal wat dingen op te lossen zijn. Wel had ik gehoopt dat we daarmee iets verder zouden zijn. De keuzes die je in het voetbal maakt, kun je van tevoren nooit volledig doorgronden. De dingen buiten het veld hebben invloed, maar het is aan ons om ze zoveel mogelijk los te laten tijdens de trainingen en wedstrijden."

"Vitesse is een schitterende club en kijk eens wat hier allemaal is neergezet", vervolgt Cocu. "Dat is even anders dan toen we in de jaren negentig nog op Nieuw-Monnikenhuize speelden, maar dat betekent niet dat het vanzelf gaat. In een situatie als deze hou je dat je spelersgroep ook voor. Het komt echt niet vanzelf naar je toe, als je in het shirt van Vitesse speelt. Je moet na elke tegenslag weer je rug rechten en knokken voor elk punt. Bij de club is niemand eraan gewend om in deze fase van het seizoen in onze situatie te zitten."

"Ik vind het mooi dat ik bij PSV nog een beetje aan de basis van zijn trainerscarrière heb gestaan en dat ik destijds met hem als assistent en linietrainer heb mogen werken. Ook hij zal nu het vak volledig ervaren. Soms word je door de buitenwereld bejubeld en soms is niks goed genoeg. Tegelijkertijd moet je met je staf aan je lijn proberen vast te houden. Ik denk dat hij dat in zich heeft", aldus Cocu.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
do
25/04
SC Heerenveen
18:45
PSV
zo
5/05
PSV
12:15
Sparta Rotterdam
zo
12/05
Fortuna Sittard
14:30
PSV
zo
19/05
PSV
14:30
RKC Waalwijk
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 PSV 29 72 78
2 Feyenoord 29 53 69
3 FC Twente 29 27 60
4 AZ 29 23 52
5 NEC 29 15 46
6 Ajax 29 6 45
7 Go Ahead Eagles 29 6 42
Bekijk de hele stand