Brands reageert: "Dat vind ik raar, we verkochten voor 80 miljoen"

Frans Janssen, Jaap van Baar en Marcel Brands
Frans Janssen, Jaap van Baar en Marcel Brands Foto: © Orange Pictures

Marcel Brands beleeft als bestuurder van PSV mooie tijden. De Eindhovenaren gaan ongeslagen aan kop in de Eredivisie en ook in de Champions League werd overwinterd. Hoe anders was de stemming zo'n jaar geleden, toen PSV in de winter Cody Gakpo en Noni Madueke verkocht.

"Ik ben geen voorstander van januaritransfers", vertelt Brands aan Voetbal International. "Zo’n speler heeft geen voorbereiding en moet er meteen staan. Je kunt het geld maar één keer uitgeven. Dat moet goed gebeuren. Vandaar dat we alleen huurden. Het transferpotje bewaarden we voor directe, liefst Nederlandse versterkingen in de zomer."

"Wat ook meespeelde: er kwam met Earnest Stewart een nieuwe directeur voetbalzaken aan", gaat de bestuurder verder. "Ik zie het directieteam, met ook Frans Janssen (commercieel directeur, red.) en Jaap van Baar (financieel directeur, red.) als een eenheid. Ik deel álles en zal nooit een verborgen agenda hebben. Earnest begon op 1 maart en we vonden het logisch om op hem te wachten voordat we gingen investeren."

Ook reageert Brands op het feit dat er sceptisch werd gereageerd op de zomerse transferperiode. PSV trok namelijk flink de knip, terwijl velen niet begrepen waar het geld vandaan kwam. "Dat vind ik raar", zegt Brands daarover. "We verkochten Gakpo en Madueke voor tachtig miljoen. Daar kwam niks voor terug. Ook in de zomer verkochten we nog. Los van Ibrahim Sangaré op het laatst, waren we eerder al Xavi Simons en Érick Gutiérrez kwijtgeraakt."

"We schoonden de loonlijst op door afscheid te nemen van spelers die serieus geld kostten maar niet meer optimaal functioneerden. Denk aan Baumgartl en Romero. De afschrijvingen op transfersommen zijn teruggebracht van 30 naar 25 miljoen. We zaten eigenlijk nog lager, totdat we de Rangers-wedstrijd wonnen. Daardoor konden we drie, vier miljoen extra afschrijving pakken. Dat hebben we gedaan door Lozano te halen", aldus Brands.

Lees meer:
0 reacties