Bosz terug bij Feyenoord: "De controverse raakt hem nog jarenlang"

Peter Bosz
Peter Bosz Foto: © Pro Shots

Peter Bosz gaat het met zijn PSV opnemen tegen zijn 'grote liefde' Feyenoord. Zondag staat dé topper in de Eredivisie op het programma.

"Als trotse en ongeslagen koploper keert PSV-trainer Peter Bosz (60) zondag terug in de Kuip, het stadion waar hij jarenlang zo’n innige connectie mee had. Onmiskenbaar vormden zijn meeslepende jaren bij Feyenoord de coach uit Apeldoorn, als speler en later als technisch (crisis)manager", opent Sjoerd Mossou in het Algemeen Dagblad.

In Rotterdam is hij nog altijd geliefd. "In een team vol characters was Bosz de officieuze leider, sowieso in tactisch opzicht. Ook nu nog vertellen oud-ploeggenoten vol bewondering over Bosz’ spelintelligentie en vermogen om – soms zelfs tijdens wedstrijden – het elftal in het veld bij te sturen. De middenvelder is één van de gangmakers in het uitgaansleven bovendien, niet vies van een biertje, maar hij loopt desondanks altijd voorop – óók op de ochtenden na een dolle avond."

Dat positieve imago van Bosz loopt schade op. "Dat kantelt pas – ten dele – na de verschijning van het baanbrekende boek ‘De Coolsingel bleef leeg’ van Hugo Borst en Leo Verheul, over het teleurstellende seizoen 1995/96. Het boek schetst Bosz in een rol als invloedrijk infiltrant, die indirect aan de basis zou staan van het ontslag van trainer Willem van Hanegem."

De goede sfeer keert nooit meer terug. "Tussen beide oud-Feyenoorders zou het daarna nooit meer helemaal goed komen. In het bijzonder Van Hanegem is, in zijn column in het AD onder meer, nooit te beroerd een sneertje uit te delen. Bosz reageert er zelden in het openbaar op, maar mensen die hem goed kennen weten: de controverse raakt hem nog jarenlang."

Bosz werd nog een tijdje technisch manager. "Toch heeft Bosz óók volop vrienden, vertrouwelingen en bondgenoten binnen Feyenoord. Zijn komst als technisch manager krijgt grofweg tien jaar later dan ook volop steun in de Kuip, waar voorzitter Jorien van den Herik op dat moment nog altijd de scepter zwaait."

Trainer worden van Feyenoord lijkt voorlopig echter niet te gebeuren. "Heel soms duikt zijn naam nog op als mogelijke nieuwe Feyenoord-trainer in de jaren daarna, maar concreet wordt dat nooit. Bosz keert alleen nog als trainer van Heracles, Vitesse en Ajax terug in het stadion waar zo lang zijn hart lag. Zondagmiddag doet hij dat als koploper en directe concurrent, bepakt met een koffer vol ervaring."

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
3/03
PSV
14:30
Feyenoord
vr
8/03
Go Ahead Eagles
20:00
PSV
zo
17/03
PSV
20:00
FC Twente
za
30/03
NEC
16:30
PSV
di
2/04
Excelsior
20:00
PSV
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 PSV 23 66 65
2 Feyenoord 23 41 55
3 FC Twente 23 23 47
4 AZ 23 22 42
5 Ajax 23 8 36
6 Go Ahead Eagles 23 5 34
7 NEC 23 6 33
Bekijk de hele stand