Arnold Bruggink: "In de wedstrijd schold Mark me helemaal verrot"

Arnold Bruggink
Arnold Bruggink Foto: © Pro Shots

Oud-PSV'er Arnold Bruggink vind dat het mentale aspect bij profvoetballers nog wordt onderschat. Hij verwacht zelfs dat dit thema alleen maar groter wordt, ook na het besluit van Davy Pröpper om te stoppen met voetballen.

"Het is een belangrijk thema", zegt Bruggink tegenover Voetbal International. "En ik denk dat de druk op spelers tegenwoordig alleen maar extremer wordt, met alle media en sociale media. Iedereen kan er wat van vinden en een mening zit nooit meer in het midden. Bij ons (ESPN, red.) bijvoorbeeld ook. Ik probeer soms nog wat nuance aan te brengen."

"Maar het moet vaak óf een 'niet normaal megatalent' zijn óf het is 'dikke ruk'. Er zit weinig meer tussen. In mijn tijd was dat minder." Ook Bruggink kreeg het stempel van 'groot talent'. "Daar heb ik zelf ook last van gehad en dat zal je straks misschien ook zien bij Joey Veerman. Dat is wel de druk die erbij komt kijken. Hoe ga je dan met tegenslagen om? Dat is lastig."

Harry van Raaij, toenmalig PSV-voorzitter gaf Bruggink het advies om met een sportpsycholoog te praten. "Toen zei ik: Nee joh, dat heb ik helemaal niet nodig. Vier jaar later kwam ik er bij SC Heerenveen wél mee in aanraking. Toen dacht ik wel: Had ik maar naar Van Raaij geluisterd. Had ik het maar eerder gedaan. Het gaf een soort bevrijding, je komt zelf tot oplossingen."

In de wedstrijd schold Mark me helemaal verrot

Ruud van Nistelrooy was volgens Bruggink iemand die een totaal ander persoon was op het veld dan ernaast. Ook Mark van Bommel is wat dat betreft een goed voorbeeld volgens Bruggink. Bruggink kwam in dienst van Hannover '96 Van Bommel tegen in de spelerstunnel. "Hij herkende me gewoon niet! Hij keek mij gewoon niet aan. In de wedstrijd schold Mark me helemaal verrot."

"Dat was gewoon echt", vervolgt Bruggink. "Hij wilde gewoon niet kletsen, want dan gaan sentimenten meespelen. 'Dat kan ik niet hebben als ik die wedstrijd in ga. Dat moet zo', zei hij dan. 'Vóór de wedstrijd kan het niet, na afloop is dat prima'. Het is misschien wel een kenmerk van topspelers. Ze gaan dwars door muren heen."

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo 23 jan. 2022, 14:30
Eredivisie
PSV -
-
Ajax -
za 5 feb. 2022, 20:00
Eredivisie
PSV -
-
AZ -
za 12 feb. 2022, 20:00
Eredivisie
Vitesse -
-
PSV -
zo 20 feb. 2022, 16:45
Eredivisie
PSV -
-
SC Heerenveen -
zo 27 feb. 2022, 14:30
Eredivisie
Sparta Rotterdam -
-
PSV -
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 PSV 19 23 46
2 Ajax 19 55 45
3 Feyenoord 19 24 39
4 Vitesse 19 1 36
5 AZ 19 13 35
Bekijk de hele stand