Arne Nilis: "Als je schuldig bent, moet daar een straf opstaan"
De voetbalwereld werd onlangs opgeschrikt door een nieuw schandaal. Sandro Tonali, de duurste Italiaanse voetballer ooit, kampt met een gokverslaving en ook van landgenoten Nicolò Zaniolo en Nicolò Fagioli is inmiddels bekend dat ze hebben gegokt op een illegale site. Fagioli werd voor zeven maanden geschorst, terwijl Tonali tien maanden moet brommen.
Oud-PSV'er Arne Nilis weet als geen ander hoe het gokken kan leven in de kleedkamer. Nilis was zelf jarenlang gokverslaafd."Omdat ik natuurlijk zelf actief ben geweest als voetballer, weet ik hoe het werkt", vertelt Arne aan ESPN . "In iedere voetbalkleedkamer is gokken genormaliseerd. Het afsluiten van sportweddenschappen zit diep geworteld in de voetbalcultuur. Ik schrik hier dus niet van." "Het draait niet eens meer om het geld. Dit draait om iets dat heel erg genormaliseerd is binnen de voetbalcultuur", gaat de zoon van PSV-legende Luc Nilis verder. "Voetballers gaan buiten het veld op zoek naar een manier om de kick van wat zij op het veld ervaren, ook daarbuiten te ervaren. Gokken is een manier om te ontsnappen aan de dagelijkse zorgen of de druk die je ervaart als voetballer." "Wanneer voetballers op een gegeven moment afhankelijk zijn van het gokken dan ontstaat er een serieus probleem", vervolgt de oud-voetballer. "Wat er vandaag de dag gebeurt, is de verantwoordelijkheid van clubs, bonden en overige instanties. Het begint op clubniveau. Spelers moeten goed geïnformeerd worden over de gevaren en mogelijke risico’s van gokken, maar bijvoorbeeld ook wat legaal is en wat niet. Er is nog altijd veel onwetendheid op dat gebied."
"Iemand met een gokprobleem moet ook de gevolgen daarvan ondervinden, anders ziet hij niet in dat er iets moet veranderen", gaat Nilis verder. "Wanneer je je schuldig maakt aan illegale praktijken, dan moet daar een straf opstaan. In die strafmaat staat verplichte begeleiding van minimaal een half jaar. Uiteindelijk is het de straf die onderdeel uitmaakt van de oplossing. Voetballers verplichten om therapie te volgen en aan de slag te gaan met het probleem. Wat ik heb begrepen is dat deze jongens ook verplicht worden om presentaties en lezingen te geven over hun eigen probleem om meer bewustwording te creëren. Iets dat ik heel erg toejuich. Het helpt bij het oplossen van dit wereldwijde probleem", aldus Nilis.