Anton Janssen blikt terug: "Hij gaf echt geen bal om fluitconcerten"

Anton Janssen namens De Treffers
Anton Janssen namens De Treffers Foto: © Pro Shots

Anton Janssen maakte 35 jaar geleden een bijzondere avond mee als speler van PSV. Het is namelijk op de dag af 35 jaar geleden dat PSV de finale van de Europa Cup 1 wist te winnen van het Portugese Benfica.

Janssen schoot namelijk de laatste penalty van PSV achter de Portugese doelman Silvino. "Daarna pakte Hans (Van Breukelen, red.) een pingel van hun en heb je niet direct de impact in de gaten", vertelt Janssen aan het Eindhovens Dagblad. "Natuurlijk is het op dat moment een schitterend succes en vier je dat met elkaar. Nu besef je steeds meer dat het voor PSV écht uniek was wat daar gebeurde."

Janssen is bescheiden over zijn rol, maar speelde ook een uur mee in het Santiago Bernabéu tegen Real Madrid in de halve finale. "Frank Arnesen had een blessure en moest eruit. Dan sta je daar plotseling in Bernabéu, voor bijna honderdduizend mensen en tegen een wereldploeg als Real. Dat jaar de grote favoriet, maar wij konden ook wel wat. In ons team trokken jongens zich op aan bijvoorbeeld Søren Lerby, die de draak stak met uitsupporters en echt geen bal gaf om de fluitconcerten. Sterker nog, hij jutte de zaak nog een beetje op en dat zorgde bij de rest voor ontspanning."

"We bleven dankzij die geweldige treffer van Edward Linskens overeind. Dat het er niet uitzag hoe zijn goal zat? Wat kon ons het schelen, iedereen was door het dolle heen. Ik zat op dat moment nog op de reservebank en zag direct dat het een bizarre treffer was, maar het kwam Edward helemaal toe. Een fijne teamspeler was hij, een jongen waar je altijd op kon rekenen.

Documentaire 'Het Gouden Jaar'

Vanaf donderdag 25 mei om 20.00 uur is op de online kanalen van PSV de documentaire 'Het Gouden Jaar' te bekijken. Presentatoren Maddy Janssen en Frank Evenblij blikken met de hoofdrolspelers van toen terug op het seizoen 1987/1988.

Hans van Breukelen en Eric Gerets met de Europa Cup 1
KIJKTIP | PSV-docu 35 jaar na Europa Cup 1-zege: "Jij sloeg hem neer!" Lees ook
Lees meer:
0 reacties
Laatste reacties
Stand
# Team GS DS P
1 Feyenoord 33 52 82
2 PSV 33 48 72
3 Ajax 33 50 69
4 AZ 33 34 67
5 FC Twente 33 37 61
6 Sparta Rotterdam 33 18 56
7 FC Utrecht 33 4 51
Bekijk de hele stand