''Het waren straatschoffies, maar we willen blijkbaar liever ideale schoonzonen''

12 oktober 2017 om 12:12 | Bron: Algemeen Dagblad ''Het waren straatschoffies, maar we willen blijkbaar liever ideale schoonzonen''

Het Nederlands elftal wist zich opnieuw niet te plaatsen voor een eindtoernooi. Het voebal in Nederland is daarmee internationaal ver weggezakt en er zijn veel vraagtekens over de opleiding in Nederland. Jelle Goes, die in het verleden hoofd opleidingen bij PSV was, zag het probleem al aankomen.

In 2014 belegde de KNVB, waar hij destijds technisch manager was, een groot congres over de toekomst van het voetbal. "Omdat we toen al zagen dat we nog amper spelers afleverden aan topclubs in topcompetities", zegt Goes in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Die alarmbel was ruim voor het WK in Brazilië al afgegaan."

Goes ziet weinig spelers die zelf initiatief nemen, zowel op als buiten het veld. "Wat je bij jongens zoals Wesley, Rafael van der Vaart en eerder ook Gullit en Van Basten zag: het karakter van de straat", aldus Goes. "Het waren straatschoffies in de goede zin van het woord. Weerbaar, mondig, gewend aan hard tegen hard. Die straat kun je niet meer nabootsen, hooguit op details. Maar wij zijn in Nederland wel doorgeslagen in het 'pedagogisch verantwoord' opleiden. Iedereen moet altijd in het gelid. Er is amper ruimte voor onaangepast gedrag, voor een keertje ruzie. We willen blijkbaar liever ideale schoonzonen."

Het gat met het buitenland wordt steeds groter. "Wat me  al jaren opvalt als ik onze jeugdteams zie spelen tegen toplanden onder bijvoorbeeld zeventien jaar: handelingssnelheid", geeft Goes aan. "Puur technisch scheelt het niet zoveel met Fransen, Engelsen of Spanjaarden, maar snel kunnen handelen is óók een vorm van techniek. Dat creëer je alleen door vaker met grotere weerstand te spelen. We moeten de besten in Nederland nog veel vaker tegen de besten laten spelen."

Overzicht

Reacties (0)

     

    Je plaatst dit bericht als gast. Registreer of login voor meer mogelijkheden.

    Er zijn nog geen reacties geplaatst. Wees de eerste!

Nieuwe media